Stort og småt

Farligt hundelegetøj

I " Hunden ", som er Dansk Kennel Klubs medlemsblad, var der i nr.11  2012 en artikkel, som hed: er din hunds legetøj farligt? Da jeg tilstræber at lave min hjemmeside så alle , både garvede hundefolk og de nye som kommer til , kan have glæde af at gå ind på den, vil jeg fremhæve en enkelt ting fra den artikkel.  Artiklen kan selvfølgelig læses i hele sin udstrækning i " hunden ".  Under overskriften : " nylon er the bad guy " kan man læse at det gamle triks med at slå en knude på et par kaserede tennis sokker og lade hunden overtage som legetøj ikke er nogen god ide. Tennisstrømper er der syet nylontråd i, som hunden kan trække ud og sluge, og det samme gælder for et træktov i nylon.

Nylon kan ikke fordøjes af hunden. Hvis den sluger en tråd eller et stykke af nylon, og det ikke bliver brækket op, inden det havner nede i maven, kan det ufordøjede materiale ligge i mavesækken i meget lang tid -  undertiden op til flere måneder - indtil et røntgenbillede måske afslører, hvorfor hunden har været skidt tilpads i lang tid.

En anden ting som kan være værd at fremhæve fra artiklen er  kvaliteten af det fyld der er anvendt til at putte i legetøjet. Vattet indeni skal være i helt korte " strimler ", der ikke kan sætte sig fast i  svælg og tarme, hvis hunden mod forventning skulle sluge det. Fyld i børnelegetøj er ofte pladevat med lange fibre, der kan være svært at fordøje for en hund.

Leg med pind, hvor man kaster og hunden henter, er heller ikke at anbefale. Pinden kan komme til at sidde fast i hundens svælg eller gane. 

En sidste ting. Der er ingen lovgivning på området. Specialforretningerne må gerne sælge farligt hunde legetøj. Det være sig legetøj med talater, nylon, øjne og baterier som ikke sidder ordentligt fast mv. så se jer for!

Fodring.

Er din hund for tyk? eller måske for tynd?

I naturen vil hunde/ulve ikke have fri adgang til foder i rigelige mængder. Der vil forekomme faste dage. Måske er det derfor at nogle hunde ikke selv kan regulere fri adgang til en konstant fyldt madskål. "Ulven " i dem ved at der måske ingen mad er i morgen, så de spiser og spiser. Resultatet er en overvægtig hund.

Andre hunde er tilbøjelige til at gå fra foderet, og bliver dermed for tynde.

Har selv prøvet begge dele.

Jeg er derfor gået over til "tidsbegrænset" fodring. En fodermængde afpasset efter hundens vægt serveres for hunden. Når der er gået ca. et kvarter fjernes skålen med den eventuelle rest af foder der måtte være tilbage. Det er vist mest en temperaments sag om man fodrer voksne hunde en eller to gange i døgnet. Jeg fodrer to gange.

Hvad koster det at have hund ?

Her følger et eksempel på, hvad din bedste ven. kan koste dig pr. år. Priserne kan variere. Vac. og sundheds undersøgelse et taget fra en dyrlæges hjemmeside. Dyrlægen er valgt tilfældigt og bor i Randers.Priser på foder varierer således også en del. Her er anslået en kg. pris på 60 kr, og en ca. mængde på 80 gram pr. dag, til en voksen hund. Husk altid at fodre med et lødigt/ sundt foder. Ikke for stort sukkerindhold, da det går ud over hundens tandsundhed.

A nskaffelse af hund                                                                                   13.000 kr.  (2022) 

Ansvars og sundhedsforsikring                  

ca.                                                                                         2000 Kr.

( kun ansvarsforsikringer er lovpligtig )

Vaccination inc. et årligt dyrlægetjek  ca.                                    625 kr.

Foder. 80 g. pr. dag til 60 kr. pr. kg.  ca.                                      1825 kr.

Faste årlige udgifter    ca.                                                           4450 Kr

pr. måned    ca.                                                                             371 Kr

en evt. årlig tandrensning. Væn hunden til at få børstet

tænder, fra den er lille. Det gavner tandsundheden                       11500 kr

En god sele, til din bedste ven. Den kan nu reguleres i størrelse og dermed bruges til en hvalp i længere tid. 

Brug aldrig en sele, som hindrer skulderens frie bevægelæighed. Det giver skulderskader.